Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ
H   σύνθετη   λέξη «τειχοσκοπία» προέρχεται από τα συνθετικά «τείχος» και σκοπέω-ώ. Η ενότητα αυτή της Ιλιάδας ονομάστηκε τειχοσκοπία, επειδή η Ελένη για πρώτη φορά βγαίνει στα τείχη της Τροίας, έτοιμη να παρακολουθήσει την μονομαχία του Μενέλαου με τον Πάρη.
     Τείχος σημαίνει «ψηλός και ισχυρός τοίχος κατασκευασμένος από μεγάλες πέτρες». Τείχη έχτιζαν γύρω από τις αρχαίες και μεσαιωνικές πόλεις αλλά και γύρω από εκτεταμένες περιοχές για προστασία από τους εχθρούς. Ωστόσο, μεταφορικά σημαίνει «άρνηση επικοινωνίας ή αποδοχής νέων ιδεών, αντιλήψεων. π.χ. έχει υψώσει γύρω του ένα τείχος και δεν έρχεται σε επαφή με κανέναν, γκρεμίζονται τα τείχη του συντηρητισμού». Γνωστά είναι τα Κυκλώπεια τείχη. Η ονομασία Κυκλώπεια τείχη, δόθηκε στα γιγαντιαία τείχη των μυκηναϊκών χρόνων, κατασκευασμένα από μεγάλους ακανόνιστους λίθους που συναρμολογούνταν χωρίς συνθετικό υλικό.
     Η λέξη «τείχη» στο ποίημα του Καβάφη έχει μεταφορική έννοια. Ο ποιητής μιλάει για τους περιορισμούς που τίθενται στη ζωή μας και τους παρουσιάζει ως τείχη που τον εγκλωβίζουν. Τα τείχη που φυλακίζουν τον ποιητή είναι οι διάφοροι περιορισμοί που επιβάλλονται στους ανθρώπους και ενδέχεται να είναι κοινωνικοί περιορισμοί , είτε θρησκευτικοί ή ακόμη και οικονομικοί. Στις μέρες μας τα τείχη που συναντάμε στις πόλεις , είναι αυτά που αναφέρει ο Καβάφης.
    Οι σημερινοί άνθρωποι, δεν είναι ποτέ τόσο ελεύθεροι όσο θα ήθελαν ή όσο πιστεύουν ότι είναι, καθώς κάθε μας πράξη υπόκειται σε κοινωνικό έλεγχο ή φιλτράρεται από τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις, ενώ δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι συχνά η ελευθερία μας φτάνει μέχρι εκεί που επιτρέπει η οικονομική μας κατάσταση.

Το κείμενο έγραψαν οι μαθητές του Β4 : Στεφανίδης Σοφιανός
                                                          Σαρμαζανίδης Ισαάκ   
                                                          Τσαβδαρίδης Γιώργος                                                                                                                                             
                                                  Τακαρίδης Χάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: