ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ ΣΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ
Τα δύο συνθετικά της λέξης «τειχοσκοπία» είναι τα: τείχος+σκοπώ. Έτσι ονομάζεται η ενότητα Γ122-244 της Ιλιάδας επειδή η Ελένη παρουσίασε τους αρχηγούς των Αχαιών στον Πρίαμο από τα τείχη.
Το τείχος είναι το ψηλό και ισχυρό κτίσμα από πέτρες, που έχτιζαν γύρω από τις αρχαίες πόλεις αλλά και γύρω από μεγαλύτερες περιοχές για προστασία από τους εχθρούς. Μεταφορικά σημαίνει οτιδήποτε μοιάζει με τείχος στη μορφή ή στη λειτουργία. Συχνά αναφέρεται η φράση «Κυκλώπεια τείχη», ονομασία που δόθηκε στα γιγάντια τείχη των Μυκηναϊκών χρόνων.
Η λέξη τείχη στο ποίημα του Καβάφη έχει μεταφορική σημασία. Στις μέρες μας συναντάμε πιο συχνά τα Καβαφικά τείχη. Ο ποιητής μιλά για τα τείχη της σύγχρονης εποχής όπως η τηλεόραση, τα Μ.Μ.Ε, το ίντερνετ και το ραδιόφωνο, που σε κρατάνε έξω από τον πραγματικό κόσμο, δεν σε αφήνουν να σχηματίσεις δικές σου απόψεις και αναγκάζεσαι να σκέφτεσαι και να λειτουργείς με έναν προκαθορισμένο τρόπο. Στις πόλεις συναντάμε πιο συχνά τα καβαφικά τείχη. Γιατί στις πόλεις βρίσκονται περισσότερο τηλεοράσεις, ΜΜΕ κλπ που σε κρατάνε <<αποκλεισμένο>> και δεν σε αφήνουν να ανοίξεις τους ορίζοντες σου, να σχηματίσεις μια δικιά σου άποψη και να ζήσεις στον αληθινό κόσμο. Η λύση είναι να προσπαθείς να μην επηρεάζεσαι από διαφημίσεις, εκπομπές και από τα μηνύματα που σου περνάνε.
Το κείμενο έγραψαν οι μαθητές του Β4 : Παπαχρυσοστομίδου Ζωή
Σαββόγλου Μαρόα
Χατζηελευθερίου Βασίλης
Χαραλαμπίδου Χρυσούλα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου