Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Ο ΟΜΗΡΟΣ ΩΣ ΗΘΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ

Ο ΟΜΗΡΟΣ ΩΣ ΗΘΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ

   O Όμηρος ήταν αρχαίος Έλληνας επικός ποιητής, με τον οποίο αρχίζει η ελληνική λογοτεχνία. Ο Όμηρος έγραψε την Οδύσσεια και  την Ιλιάδα, της οποίας το θέμα είναι η "μήνις του Αχιλλέως" εναντίον του Αγαμέμνονα και οι συμφορές που επακολούθησαν.
   Χαρακτηριστικό  του Όμηρου είναι ότι κρατά  το ενδιαφέρον του ακροατή - αναγνώστη μέχρι το τέλος. Τα έπη του έχουν αρχή, μέση και τέλος. Η διήγησή του είναι ήρεμη και ευγενής. Απεικονίζει και τις πιο αποτρόπαιες σκηνές, αλλά ο ρεαλισμός του ποτέ δε γίνεται ενοχλητικός.
   Αποδεικνύεται βαθύς γνώστης της ανθρώπινης ψυχής και ασύγκριτος παρατηρητής της φύσης και του κόσμου. Χρησιμοποιεί πολλές τεχνικές, όπως την ενανθρώπιση, τα άστοχα ερωτήματα (γιατί θέλει να διατυπωθεί με έμφαση η αλήθεια), την επική ειρωνεία και πολύ συχνά την προοικονομία, καθώς θέλει να προετοιμάσει τον αναγνώστη από πριν για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Για πρώτη φορά εντάσσει στη λογοτεχνία και την τεχνική την έκφρασης , ένα είδος ρητορικής περιγραφής. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με το υφάδι της Ελένης που θέλει να δείξει πόσο νοιάζεται για τον πόλεμο και το αποδεικνύει με κάθε δυνατό τρόπο.
   Ο Όμηρος αποδεικνύεται βαθύς γνώστης της ανθρώπινης ψυχής και μεγάλος ηθογράφος. Δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ήθος των ηρώων, κάτι που ξεχωρίζει με τα επίθετα που χρησιμοποιεί για να τους  χαρακτηρίσει όταν αναφέρεται σε αυτούς. Τα πρόσωπα που παρουσιάζει ενεργούν με συνέπεια προς το "ήθος" τους.
   Ο θαυμασμός για τα έπη του Όμηρου διατηρείται ακόμη και σήμερα,  καθώς τα έπη του έχουν μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες και  διδάσκεται σε πολλά  σχολεία της Ευρώπης, ως ο μεγαλύτερος ποιητής και παιδαγωγός των αιώνων.

Το κείμενο έγραψαν οι μαθητές του Β4 : Τορνικίδης Βασίλης
                                                          Τσαμτσαρίδης Στράτος
                                                          Τσαπκίνης Χριστόφορος

Δεν υπάρχουν σχόλια: