Ο Όμηρος ως ηθογράφος και λογοτέχνης
Μελετώντας τη συγκεκριμένη ενότητα, διαπιστώνουμε ότι πράγματι ο Όμηρος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανότατος ηθογράφος αλλά και αξιόλογος λογοτέχνης.
Όσον αφορά το πρώτο, είναι χαρακτηριστική η ευχέρεια που τον διακρίνει στο να σκιαγραφεί τους χαρακτήρες και τον εσωτερικό κόσμο των ηρώων του. Στη δεδομένη σκηνή βέβαια εννοούμε την Ελένη, τον Πρίαμο και τους υπόλοιπους πολεμιστές που περιγράφονται δια στόματος της Ελένης. Μάλιστα, καταφέρνει να το κάνει πολύ περίτεχνα, αφού μας δίνει τη δυνατότητα να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας μέσα από τις πράξεις και τα λόγια τους. Η Ελένη δίνει σαφέστατες περιγραφές για τους πολεμιστές κι έτσι ο Όμηρος πετυχαίνει αποτελεσματικά το στόχο του ως ηθογράφος.
Όσον αφορά τις ικανότητές του ως λογοτέχνη, είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι το έργο που κρατάμε στα χέρια μας δεν είναι ένα απλό ανάγνωσμα. Η γλώσσα είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και το κείμενο έτσι δομημένο που μας δίνει την εντύπωση ότι έχουμε να κάνουμε με ένα δημιούργημα τέχνης.
Επιπλέον, το έπος μας, όπως και κάθε λογοτεχνικό κείμενο, σκοπό έχει να δημιουργήσει αισθητική απόλαυση στον αναγνώστη κι αυτό ο ποιητής το πετυχαίνει με το παραπάνω. Η πληθώρα των προσώπων, των συναισθημάτων, των ιδεών και των αξιών που προβάλλονται στο κείμενο, όπως επίσης το λογοτεχνικό ύφος του ποιητή, αφού δεν χρησιμοποιεί καθημερινή γλώσσα, μας οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ο Όμηρος υπήρξε ένας αξιόλογος λογοτέχνης.
Το κείμενο έγραψαν οι μαθητές του Β3 : Τουρασής Δημήτρης
Τσακτσαρλής Μιχάλης
Τσορέκης Κωνσταντίνος
Χατζόπουλος Απόστολος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου