ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ
Η ενότητα Γ122-244 της Ιλιάδας ονομάζεται «ΤΕΙΧΟΣΚΟΠΙΑ». Η λέξη «τειχοσκοπία» είναι σύνθετη από τις λέξεις «τείχος» + «σκοπώ» = παρατηρώ .Ο τίτλος δόθηκε στην ενότητα, γιατί η Ελένη και ο Πρίαμος παρακολουθούν τον αγώνα μεταξύ Μενέλαου και Πάρη από τα τείχη της Τροίας. H κυριολεκτική σημασία της λέξης «τείχος» είναι: ψηλός και ισχυρός τοίχος από μεγάλες πέτρες, που έχτιζαν γύρω από τις πόλεις αλλά και γύρω από εκτεταμένες περιοχές για προστασία από τους εχθρούς. Η μεταφορική σημασία είναι: οτιδήποτε μοιάζει με τείχος στη μορφή ή στη λειτουργία. «Κυκλώπεια τείχη»: ονομασία που δόθηκε στα γιγαντιαία τείχη των μυκηναϊκών χρόνων, κατασκευασμένα από μεγάλους ακανόνιστους λίθους που συναρμολογούνταν χωρίς συνδετικό υλικό.
Ο Καβάφης στο ποίημα του «Τείχη» μιλάει για τα τείχη της θλιμμένης ψυχής και της στεναχώριας, που κρατάνε έναν δυστυχισμένο άνθρωπο μακριά από τη χαρά και τους ανθρώπους γύρω του. Ο ποιητής μεταφέρει στον ακροατή μέσα από το ποίημα του τη μεταφορική σημασία της λέξης «τείχη», δηλαδή οτιδήποτε μοιάζει στη μορφή και την χρήση σαν τείχος.
Στις μέρες μας συναντάμε τα «Καβαφικά» κυρίως τείχη ,καθώς όλοι έχουμε κάποτε βρει δυσκολίες στη ζωή μας που ούτε καν τις ξέραμε. Όμως πάντα έχουμε τη δύναμη να τα γκρεμίσουμε .Οι πόλεις δημιουργούν τα τείχη για να προστατευτούν από το κακό και τους εχθρούς που θέλουν να τους βλάψουν. Έτσι και ο άνθρωπος δημιουργεί τείχη για να προστατευτεί από τους ανθρώπους που θέλουν να τον βλάψουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο .Τέλος, όπως μια πόλη δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τη βοήθεια μιας άλλης , το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους.
Το κείμενο έγραψαν οι μαθήτριες του Β3 : Οντουτόλα Μελίνα
Ποζατζίδου Ανθή
Ρεστέμη Ιωάννα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου