Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΕΝΗ

«Η ωραία Ελένη, πηγή έμπνευσης αλλά και πρόσωπο αμφιλεγόμενο»

   Η ωραία Ελένη υπήρξε πηγή έμπνευσης για πολλούς συγγραφείς και όλοι  είχαν σχηματίσει γι΄αυτήν τη δικιά τους, θετική ή αρνητική γνώμη.
   Όλοι ανεξαιρέτως οι συγγραφείς που έγραψαν γι΄αυτήν θαύμαζαν την ομορφιά της.Την θεωρούσαν πρότυπο ομορφιάς για εκείνη την εποχή. Από αυτήν εμπνεύστηκαν πολλοί όπως ο Στησίχορος, ο Ευριπίδης, ο Όμηρος, ο Σεφέρης και ο Ρίτσος.
   Μερικοί είχαν την γνώμη ότι αυτή ευθυνόταν για την καταστροφή των Τρώων και την αποκαλούσαν σκύλα, προδότρα, κακούργα και φριχτή, γιατί πάτησε την τιμή του Μενέλαου. Όμως υπήρχε και αντίθετη άποψη, η οποία έλεγε ότι η Ελένη ήταν η πιο ωραία γυναίκα από όλες τις άλλες και δικαιολογημένα έγινε ένας πόλεμος για χάρη της.
     Σύμφωνα με τον Όμηρο ήταν καλοσυνάτη, νοικοκυρά(«την ήβρεν οπού ύφαινε διπλό μεγάλο υφάδι») και ευαίσθητη (« θερμά τα δάκρυα της κυλούσαν»). Επίσης η Ελένη στην Ιλιάδα αυτοταπεινώνεται (με το επίθετο «κυνώπις»: και ανδράδελφον, έναν καιρό , εγώ τον είχα η σκύλα!») και νιώθει υπεύθυνη για ό,τι έχει συμβεί («Κάλλιο να είχα σκοτωθεί, παρά να φύγω οϊμένα…αλλ’έζησα  να φθείρεται στα κλαύματα η ζωή μου. Ο Όμηρος τη χαρακτηρίζει καλλίκομον(ομορφομαλλούσα), καλλιπάρηον (ομορφοπρόσωπη),  λευκώλενον (ασπροχέρα), τανύπεπλον (ομορφοντυμένη)  κ.α. αλλά και ριγεδανήν(φρικτή),γιατί προκάλεσε τον αφανισμό πολλών ηρώων. Για τον ίδιο λόγο ο Αισχύλος παρετυμολογεί το όνομα της και την αποκαλεί ελεύναν,έλανδρον,ελέπτολιν(καταστροφή για τα καράβια,τους άνδρες και τις πολιτείες).
    Τελικά, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν όντως η ωραία Ελένη ευθυνόταν για όσα έγιναν γιατί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
Το κείμενο έγραψαν οι μαθητές του Β3 :Καράογλου Ιωάννα
                                                         Παπαδοπούλου Αναστασία
                                                         Παπαδοπούλου Σταυρίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: