ΤΕΙΧΟΣΚΟΠΙΑ
Η ενότητα της Ιλιάδας Γ122-244 ονομάζεται τειχοσκοπία. Η λέξη προέρχεται από τα συνθετικά «τείχος» και «σκοπώ». Η ενότητα πήρε αυτή την ονομασία επειδή η Ελένη παρακολουθεί την προετοιμασία για τη μονομαχία ανάμεσα στον Πάρη και το Μενέλαο από τα τείχη της Τροίας.
Η λέξη «τείχος» στην κυριολεξία είναι τα ψηλά και ισχυρά τείχη από μεγάλες πέτρες, που έχτιζαν γύρω από αρχαίες και μεσαιωνικές πόλεις αλλά και από εκτεταμένες περιοχές. Η λέξη όμως χρησιμοποιείται και μεταφορικά: δηλαδή οτιδήποτε μοιάζει με τείχος στη μορφή ή στη λειτουργία (προστατευτικός κλοιός/άρνηση επικοινωνίας ή αποδοχής νέων ιδεών, αντιλήψεων).
Στο ποίημα π.χ. του Καβάφη «Τείχη», η λέξη «τείχη» χρησιμοποιείται μεταφορικά. Συγκεκριμένα συμβολίζει την άρνηση επικοινωνίας ή αποδοχής νέων ιδεών – αντιλήψεων. Ο ποιητής αναφέρεται στα τείχη της ζωής του (μεταφορικά) καθώς νιώθει μοναξιά, απομόνωση και περιφρόνηση. Αυτό είναι που τον κάνει δυστυχισμένο και απομονωμένο.
Στις σύγχρονες πόλεις συναντάμε τα καβαφικά τείχη, καθώς οι άνθρωποι πολλές φορές νιώθουν αποξενωμένοι λόγω διαφορετικών κοινωνικών, πολιτικών και θρησκευτικών αντιλήψεων. Η επικοινωνία των ανθρώπων έχει διαβρωθεί λόγω απόστασης, έλλειψης ελεύθερου χρόνου και λόγω της καχυποψίας που επικρατεί στις μέρες μας, μιας και τα δυσάρεστα περιστατικά όλο και πληθαίνουν. Λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες, τα δανεικά δεν μπορούν να ξεπληρωθούν και αυτό οδηγεί σε διχόνοια ανάμεσα στους ανθρώπους. Η κατάσταση αυτή κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται στους εαυτούς τους και να μην καταφέρνουν να ζήσουν και να δράσουν πέρα από τα τείχη που τους περικλείουν.
Το κείμενο έγραψαν οι μαθητές του Β3 :Παπαγεωργίου Ειρήνη-Χριστίνα
Παρμαξίδης Αλέξης
Ορφανίδου Άννα
Τερζάκης Χρήστος